پژوهشگران دانشگاه تهران، نسل دهم سنسورهای تشخیص سرطان را تولید کردند که با انجام تستهایی بر روی ۱۰ بیمار توانستند سلولهای متاستاتیک سرطانی را از سلولهای عادی سرطانی تشخیص دهند.
محمدسعید نیک شعار از محققان این طرح زمینه فعالیت این تیم تحقیقاتی را سنسورهای تشخیص سرطان دانست و گفت: بر این اساس تاکنون نسلهای مختلفی از این نوع سنسور را ارائه کردیم.
وی از عرضه دهمین نسل از سنسورهای تشخیص و شناسایی سلولهای سرطانی خبر داد و یادآور شد: سنسورهای تولید شده توانایی تشحیص سلولهای سرطانی از سلولهای عادی را دارند.
نیک شعار اضافه کرد: در نسل دهم توانستیم سنسورهایی را عرضه کنیم که توانایی تشخیص و شناسایی سلولهای متاستاتیک را از سلولهای سرطان عادی دارند.
این محقق از انجام تستهای آزمایشی این سنسور خبر داد و یادآور شد: سنسور تولید شده علاوه بر، ردههای سلولی، بر روی ۱۰ بیمار مبتلا به سرطان تست شد که نتایج امیدبخشی به دست آمد.
وی در این باره توضیح داد: در این تست اقدام به شناسایی سلولهای سرطانی از سلولهای متاستاتیک کردیم که نتایج تشخیص مطابق با آزمایشات پاتولوژی بیماران بوده است.
نیک شعار، تاکید کرد: بیماران مورد آزمایش مبتلا به سرطان لنفوم و پستان بودند که تعدادی از این بیماران در فاز متاستاز قرار داشتند که ما توانستیم تشخیص دهیم ضمن آن که توانستیم خوش خیم و یا بدخیمی آنها را شناسایی کنیم.
این محقق مهمترین چالش شناسایی سلولهای متاستاتیک را دشوار دانست و خاطرنشان کرد: در حالت عادی وقتی یک تومور در بدن ایجاد میشود نمیتوان تشخیص داد که در این تومور سلولهای متاستایک وجود دارد و پزشک با مشاهده بافتهای مجاور تشخیص میدهد که سلول مهاجمی وجود دارد یا خیر.
وی اضافه کرد: سنسور عرضه با دریافت نمونه تومور در مدت ۴ ساعت و بدون دخالت کاربر نتایج را ارائه خواهد داد. دقت بالا نسبت به سایر روشها و قیمت پایین آن از جمله مزایای این سنسور است.
محقق طرح تشخیص سریع را از دیگر مزایای این سنسور عنوان کرد و ادامه داد: حتی اگر بیماری در مراحل اولیه باشد نیز با استفاده از این سنسور میتوانیم متوجه شویم که در آینده تومور سرطانی متاستاتیک خواهد شد یا خیر.
نیک شعار، سنسور تولید شده را از نوع الکتریکال و اپتیکال دانست که عملکرد آن بر اساس امپدانس متری است و یادآور شد: با استفاده از این سنسور برای تشخیص متاستاتیک سلول دیگر نیاز به نمونه برداری از بافتهای مجاور نداریم.
به گزارش ایسنا، متاستاز (Metastasis) به گسترش و مهاجرت سلولهای سرطانی از یک بافت به بافتهای دیگر، گفته میشود. در برخی از سلولهای توموری تعداد اندکی از خصوصیات سلول اولیه تغییر میکند و سلول توموری هنوز کم و بیش شبیه سلول اولیهای است که از آن منشأ گرفتهاست. تومورهایی که در اثر این سلولها پدید میآیند تومورهای خوشخیم نامیده میشود.
اما در برخی از سلولهای توموری در اثر جهشهای بیشتر، اغلب خصوصیات سلول اولیه تغییر میکند. این سلولها پروتئینهایی را بیان میکنند که در حالت عادی در سلولهای نرمال، بیان نمیشوند. همچنین در این سلولها از بیان برخی از پروتئینها، جلوگیری میکنند. این تغییرات در بیان پروتئینهای سلولی باعث میشود سلول سرطانی، ارتباط خود را با سلولهای مجاور از دست دهد و با تجزیه ماتریس بینسلولی، از محل اولیه خود مهاجرت کرده و به محل دیگری برود و در آنجا نیز باعث ایجاد تومور شود. به عمل مهاجرت سلولهای سرطانی از محل اولیه به محلی دیگر، متاستاز و به این نوع تومورها، تومورهای متاستاتیک گفته میشود.
.: Weblog Themes By Pichak :.